Judovereniging Chi-Do vierde zaterdag haar 50 jarig bestaan in de dojo aan het Nijlandspark. Onder het toeziend oog van oprichter Hessel van der Sluis ontving voorzitter Ton van Zeijst uit handen van wethouder Reint-Jan Auwema de zilveren legpenning van de gemeente Noordenveld en de daarbij behorende oorkonde. Auwema feliciteerde de vereniging met het 50 jarig jubileum en stond stil bij belangrijke functie die sport en in het bijzonder judo  in de samenleving heeft en het belang van de vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken.
Op de bijeenkomst waren velen gekomen die nu en in het verleden bij Chi-Do actief zijn geweest als lid, trainer of bestuurslid. Uniek op deze bijeenkomst was de aanwezigheid van alle vier de ereleden.
Dat judo leeft in de gemeente Noordenveld bleek wel uit de komst van lokale politici, zoals Alex Wekema, Pierre Berghuis, Henk Koekkoek en Otto Huisman.
Ton van Zeijst verhaalde in zijn openingsspeech over de geschiedenis van de vereniging.
Via locaties aan de Schoolstraat, Esdoornstraat en Dreesdestraat vestigde Chi-Do zich in 1989 aan het Nijlandspark. Eerst in een semipermanent gebouw, welke voorheen elders in Roden dienst had gedaan als bibliotheek. In 2009 werd door de inzet van vele vrijwilligers de huidige dojo gebouwd. Hiermee heeft Chi-Do een unieke judolocatie in Noord Nederland.
Het eerste judotoernooi werd gehouden op het podium van het Wapen van Drenthe. Later werd het judoevenement onder het de naam Ot en Sientoernooi in de toenmalige Noordenveldhal georganiseerd. Daar kwamen dan 400 tot 700 deelnemers op af.
Namens de JBN spraak Cees Roest de jubilerende vereniging toe. Hij vertelde over zijn ervaringen in deze dojo, waar hij recent zijn trainersopleiding heeft gevolgd en de sfeer die de vereniging uitstraalde. Hij noemde in het bijzonder de  aandacht voor de ”niet zichtbare” vrijwilligers. Zij zijn het die op de achtergrond de vereniging draaiende houden. Zonder hen zou het verenigingsleven niet bestaan. Namens de JBN schonk hij de officiële bondsvlag die een plaatsje in de dojo zal krijgen.
Presentator Johan de Groot werd zelf ook verrast, toen hij de vier ereleden van de vereniging Danny de Vries, Ton van Zeijst, Wubbo Zuidland en Herman de Jong naar het podium vroeg te komen voor een groepsfoto. Op het moment dat de ereleden klaar stonden voor de foto werd hem gevraagd om tussen hen in te komen staan en werd hem verteld dat ook hij werd benoemd tot erelid vanwege zijn grote verdienste op bestuurlijk niveau voor de club. Bijzonder getroffen nam hij het bijbehorend certificaat en de bloemen in ontvangst en wist even niet wat hij daarop moest zeggen.
Ook Kim Polling bezocht het feest. De tweevoudig Europees kampioen begon haar carrière bij Chi-Do. Zij is nog steeds als ambassadrice aan de club verbonden. Judo gaat niet alleen om topsport, maar is gewoon leuk om te doen getuige haar uitspraak: “mijn eerste judoles is met terugwerkende kracht de beste beslissing die mijn ouders konden nemen”.  Deze dag was dan ook een goed moment om haar te huldigen met haar tweede Europese kampioenschap die zij dit jaar in Montpellier behaalde.
Oud trainer Harrie Kuiper schonk een nieuwe Kuiperbokaal. De oude wisselbeker was sinds 1986 in gebruik. Deze stond zo vol met ingegraveerde namen van winnaars dat een nieuw exemplaar zeer welkom was. Gezien de grootte van de nieuwe bokaal kan deze de volgende 50 jaar gebruikt worden.
Chi-Do geeft in november een vervolg aan de jubileumfestiviteiten. In samenwerking met de JBN wordt op 8 november in de Hullen het Regionaal Opstaptoernooi georganiseerd, waarna 22 november het Rabobank Ot en Sientoernooi in de eigen dojo wordt gehouden.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *