50_jaar
RODEN – Judovereniging Chi-Do bestaat alweer vijftig jaar. Het gaat meer dan prima met de vereniging, die vooral bekend staat vanwege Kim Polling en de werkelijk prachtige dojo. Voorzitter Ton van Zeijst en secretaris Johan de Groot vertellen over de club. Over het verleden, de toekomst en de festiviteiten vanwege het jubileum.
 
Trots zijn ze zeker. Dat stralen ze ook uit. Logisch trouwens, want beide heren kijken naar de dojo van hun club, met een brede grijns op de gezichten. Er zijn weinig clubs die zelf – dus in eigendom- zo’n schitterende accommodatie hebben. ‘Dat was in de begintijd wel anders’, weten de heren. Chi-Do begon in de gymzaal van de Scheepstraschool, verhuisde later naar ondermeer de Zultereschweg en betrok weer later een semipermanente zaal, de oude bibliotheek. Sinds vijf jaar staat deze dojo er. Een dojo die landelijk scoort. De Nationale Bond organiseert er tegenwoordig opleidingen. Ook zij zijn buitengewoon onder de indruk van de accommodatie in Roden. Maar dat is volkomen logisch.
 
‘De dojo die er nu staat hebben we casco laten bouwen. De rest is allemaal gedaan door de leden zelf. Het werd een soort hype. Iedereen deed mee. Iedereen werd gemobiliseerd. Dat was echt prachtig om mee te maken. De leden hebben onnoemelijk veel uren in dit project gestoken. Ik ook trouwens. Mijn vrouw vroeg me op een gegeven moment waar ik eigenlijk woonde. Maar het resultaat mag er zijn’, zegt de voorzitter. Behalve de dojo is Chi-Do ook bekend vanwege Kim Polling. ‘Kim heeft hier haar opleiding genoten’, zegt De Groot. ‘Je zag meteen dat ze heel sterk was. Ze gooide iedereen op de mat. Jazeker, ook nu hebben we talentvolle sporters. Zeker weten. We helpen ze mee in hun ontwikkeling. Als ze goed genoeg zijn en de ouders staan er achter, dan kijken we wat een logische vervolgstap zou kunnen zijn. Ouders moeten er wel achter staan. Dan denk ik even terug aan Kim. Haar ouders reden op een bepaald moment 25.000 kilometer per jaar, alleen voor de sport van Kim.’
 
Het contact met Polling is goed. Dit jaar was ze al eens te gast en de vereniging hoopt dat ze nog een keer langs wil komen. Kwestie van de drukke agenda’s naast elkaar leggen. ‘We hebben ongeveer honderd leden en dus nog zeker ruimte. Zeker bij de volwassenen en bij een zijtak van onze club, dames zelfverdediging. Wat dat betreft kunnen we zeker nog groeien. Leuk is wel dat we op dit moment een vrij brede groep jeugd hebben met de bruine band. Ze gaan straks op voor zwart. Heb je als club een piek, dan lever je een keer drie, vier sporters met de zwarte band af. Wij hebben een plan bedacht om straks ineens acht, negen voor zwart te laten gaan. Dat zou een hoogtepunt in het bestaan van de club zijn.’ Chi-Do is voor het merendeel recreatief. Toppers in spé krijgen echter ruimte om zich te ontwikkelen. ‘We hebben op dit moment twee gediplomeerde trainers en zijn op zoek naar een derde. Dat zegt wel wat. Judo is een bijzonder fijne sport. Een sport ook die je tot late leeftijd kunt blijven beoefenen. Neem onze ex-trainer, Wubbo Zuidland. Hij stopte pas vorig jaar. Was ie al 82 jaar.’
 
Chi-Do kan de broekriem prima ophouden. ‘Je merkt wel dat het wat betreft sponsoring minder wordt. Dus moet je creatief zijn. Meedoen aan acties bijvoorbeeld. We houden de sport laagdrempelig. De contributie is niet hoog. Voor mensen met een (te) kleine beurs zijn bovendien regelingen. Niemand die vanwege de contributie geen lid zou kunnen worden. De deur staat altijd open hier. Wat een beetje jammer is, is het feit dat we zo nu en dan eens getroffen worden door vandalisme. Onlangs moesten we daardoor een nieuwe geiser aanschaffen. Kost je als club toch weer zeshonderd euro. Een fiks bedrag hoor. Maar nogmaals, we staan er goed voor. Zijn heel tevreden hoe het momenteel reilt en zeilt’, zeggen de voorzitter en de secretaris.
 
Ongemerkt gaat het jubileum uiteraard niet voorbij. Integendeel. Op 3 oktober is er ’Chi-Do got Talent’, voor leden van de vereniging. Op zaterdag 11 oktober is er vanaf 14.30 uur een receptie in uiteraard de dojo. ‘In dat kader zoeken we overigens nog oud-leden, oud-bestuurders en mensen die de club een warm hart toedragen of gedragen hebben. Ze vinden informatie op onze website (www.chi-do.nl) en zijn heel welkom’, zegt De Groot. Voorts wordt er later in het jaar nog een Ot en Sien toernooi gehouden en eerder dit jaar was er al een Nieuwjaarstoernooi en kwam Kim Polling dus al langs. ‘Een mooi jaar dus’, zeggen beide heren trots. En trots mogen ze zeker zijn. Op hun club. Die van Kim en die van die schitterende dojo.
 
Bar uit Schalkwijk 
Om kosten te besparen besloot Chi-Do een bar voor de kantine van Marktplaats te kopen. De bar- in een boerenschuur in Schalkwijk- was goedkoop. Maar moest wel even gehaald worden. ‘De vader van Kim Polling regelde het vervoer. Kwamen we daar, bleek de bar eigenlijk te groot. In Roden hebben we de matten uit de dojo gehaald en hebben we hem daar op maat gemaakt. Hij doet nu al weer jaren dienst. Mooi toch’, lacht Van Zeijst, ondertussen al weer 35 (!) jaar voorzitter van de vereniging.
Bron: De Krant (19 augustus 2014)

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *