AMSTERDAM – Als het aan de stichting Consument en Veiligheid ligt, krijgen binnenkort alle kinderen die op de basisschool zitten vallessen. Die moeten voorkomen dat kinderen in het ziekenhuis belanden na een val.

Een woordvoerder van Consument en Veiligheid heeft een bericht hierover in het AD van dinsdag bevestigd.

De training zou de kans op letsel met ongeveer de helft terugbrengen, blijkt uit onderzoek. Na een valpartij krijgen kinderen vooral polsblessures, hersenschuddingen, en enkelblessures.

Tienduizenden kinderen komen per jaar terecht in het ziekenhuis na een val. De stichting hoopt dat binnen niet al te lange tijd financiers voor het project worden gevonden.

Verzekeraars

Consument en Veiligheid denkt dat niet alleen de overheid zou moeten meebetalen, maar bijvoorbeeld ook verzekeraars. ”Die kunnen zo veel kosten besparen in de gezondheidszorg”, zegt de woordvoerder.

Vorig schooljaar liep er een proef op 38 basisscholen. Op de helft werden valtrainingen gehouden, bij de andere werden alleen letselschade bijgehouden. Het bleek dat op de scholen met de training er 50 procent minder valletsel voorkwam.

Methode

De valtraining is ontwikkeld door gym- en judodocent Yos Lotens. Als in de jaren tachtig gaf hij de lessen aan kinderen. Consument en Veiligheid heeft hem twee jaar geleden benaderd om een methode te ontwikkelen voor de basisschool.

bron: www.nu.nl

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *