Het aanleren van judovaltechnieken kan oudere mensen met botontkalking helpen om hun val te leren breken. Onder bepaalde condities is het verantwoord om deze mensen met minder sterke botten judotraining aan te bieden. Dat is de conclusie uit een valonderzoek van de afdeling Research van de Sint Maartenskliniek. De resultaten werden onlangs internationaal gepubliceerd.

Veiligheid

Brenda Groen onderzocht samen met andere onderzoekers  de veiligheid van de valtraining bij zes gezonde mensen. “We konden in het onderzoek geen mensen met osteoporose inzetten omdat het risico op botbreuken bij hen hoger is.

Daarom hebben we de valimpact op de heup gemeten bij een groep jongeren. Uit onze resultaten blijkt dat valtraining voor mensen met osteoporose veilig is als tijdens de training een dik oefenmatras gebruikt wordt, heupbeschermers gedragen worden en men niet voorover valt vanuit een staande positie.”

Valtechnieken

In het onderzoek werden judo valtechnieken getest waarbij de val wordt omgezet in een rolbeweging doordat de persoon zijn romp en nek buigt en draait. Eerder onderzoek toont aan dat deze manier van een val breken de kans op botbreuken vermindert.

De onderzoekers gebruikten een meetplateau om de kracht van de val te bepalen en deze te vergelijken met de gegevens over hoeveel impact de heupen van iemand met botontkalking kunnen opvangen zonder te breken.

Heupfracturen

Ouderen zijn in staat om deze valtechnieken aan te leren. “Judotechnieken kunnen de impact op de heup bij een valpartij aanzienlijk verminderen. Daarmee zouden deze judotechnieken heupfracturen bij mensen met osteoporose kunnen voorkomen.”

Bron: Gezondheidsnet (via www.nu.nl)

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *