Jeugdsportfonds

Er zijn kinderen in de leeftijd tot 18 jaar die graag willen sporten, maar waarvan de ouders weinig geld hebben. Denk dan eens Jeugdsportfonds. Zij zorgen ervoor dat deze kinderen lid worden van een sportvereniging. Onder bepaalde voorwaarden betaalt het Jeugdsportfonds de contributie en vergoeden de sportspullen tot een maximum van € 225 per jaar per kind aan de vereniging. Kijk voor meer informatie op de website van het Jeugdsportfonds.

 

Judo:

Judo is ongeveer honderd jaar geleden ontstaan in Japan. Jigoro Kano heeft judo bedacht. Toen hij twintig was deed hij aan jiu-jitsu, een Japanse vechtsport die al bestond voordat judo was uitgevonden. Jigoro Kano vond jiu-jitsu niet effectief genoeg. Hij dacht dat je iemand anders gemakkelijker (metminder kracht) moest kunnen overwinnen.

Al snel werd judo in Japan populair, dus ging Jigoro Kano naar Europa om ook daar judo te promoten. In de beginjaren wonnen vooral de Japanners veel wedstrijden. In de jaren zestig gebeurde iets belangrijks De Nederlander Anton Geesink was een van de eersten die op een wereldkampioenschap tegen een Japanner een overwinning behaalde. Nadat Anton Geesink had gewonnen werd judo ook in Nederland populair.

In Frankrijk is judo nog bekender. Op Franse basisscholen is judo zelfs een verplicht vak. Nederland is niet alleen goed in voetbal en schaatsen, maar ook in judo. Een van de beste verenigingen in Nederland is Kenamju. Zij zijn Europees kampioen geworden. Nederland heeft vier olympische kampioenen: Anton Geesink (1964), Wim Ruska (1972), Angelique Seriese (1988) en Mark Huizinga (2000). In 2010 werd Kim Polling Europees- en Wereldkampioen bij de jeugd – 20 jaar. Zij is 2 x Nederlands Kampioen bij de senioren en 3 x Europees Kampioen (2013, 2014 en 2015). Kim is haar judocarriere begonnen bij Chi-Do.

Judopakken:

Je kunt bij de trainer of de voorzitter een judopak bestellen, maar je mag natuurlijk ook zelf je eigen judopak kopen. Afhankelijk van de maat en het merk, kost een pak bij Chi-Do tussen € 35,00 en € 70,00.

Gerelateerde Artikelen

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *