Trainer Herman de Jong van judovereniging Chi-Do uit Roden gaat samen met zijn judopartner Cees Roest en twee begeleiders op judostage in Japan. Beide judoka’s zijn judoleraar, drager van de derde dan, en geven les in Roden, Marum en Drachten. Daarnaast trainen zij heel veel met elkaar in de dojo van Chi-Do. Samen werden zij in 2015 Nederlands Kampioen Kodakan Naga-No-Kata. Het bijzondere daaraan is dat Cees een dwarslaesie heeft. Beide judoka’s hebben in een jarenlange voorbereiding het katajudo voor de valide judoka’s weten aan te passen aan de beperkingen die Cees heeft.

Cees voert de voorgeschreven worpen uit (tori) en Herman fungeert als degene die geworpen wordt (uke). Momenteel ontwikkelen zij deze vorm ook andersom, waarbij Herman tori is en Cees als uke wordt geworpen. Naar aanleiding van het behaalde Nederlands Kampioenschap werden zij uitgenodigd om een demonstratie te geven tijdens de openingsceremonie van het Wereld Kampioenschap Kata in 2015 te Amsterdam. Deze demonstratie is te zien op You Tube. Tijdens het wereldkampioenschap legden zij contact met de Japanse delegatie. Deze waren zeer onder de indruk wat beide judoka’s lieten zien op de judomat. De contacten resulteerden dit jaar in de mogelijkheid om een unieke judostage te gaan doen in Japan,  in het walhalla van het Japanse judo, namelijk het Kodokan Instituut in Tokyo. De Kodokan is de hoofddojo van het judo. Het werd in 1882 gesticht door Jigaro Kano, grondlegger van het moderne judo. Het intituut telt acht verdiepingen en herbergt naast verschillende dojo’s een restaurant, logeergelegenheid, een uitgebreide bibliotheek en een conferentiezaal. Tijdens de judostage kunnen beide trainers nieuwe technieken aanleren, welke zij weer kunnen overbrengen op hun leerlingen. Daarnaast zijn de Japanners zeer geïnteresseerd in de judotechnieken die Cees en Herman hebben ontwikkeld voor de judoka’s met een beperking.

Judovereniging Chi-Do stimuleert en ondersteunt de ontwikkeling van deze trainers, waardoor zij het judo naar een hoger niveau kunnen brengen. De stage wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Noordenveld, de Rabobank, IMDS en gebroeders Kok. Beide judoka’s zijn voor velen een voorbeeld als het gaat om de mogelijkheden die judo biedt voor mensen met of zonder een beperking. De stage duurt van 12 april t/m 24 april 2017. Trainer Richard Bel zal trainer Herman vervangen tijdens zijn afwezigheid op 12 en 19 april.

Tijdens de laatste training van beide  judoka’s op donderdagavond 6 april wordt een uitzwaaiavond georganiseerd in de dojo van Chi-Do in het Nijlandspark.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *