REPORTAGE 50 JAAR CHI-DO
  • Judoclub uit Roden start viering jubileum vandaag met Nieuwjaarstoernooi
  • Leden zijn apetrots op oud-lid Kim Polling, nu een van ’s werelds besten
Kim_clinic
Jonge judoka’s krijgen aanwijzingen van Kim Polling (links) tijdens een eerder gehouden clinic in de dojo van Chi-Do in Roden. Foto: Ron Jobing/tegekkefoto.nl.

 

Bron: Dagblad van het Noorden, 11 januari 2014

Door René Otterloo

“Chi-Do was zó trots op mij, dat ik als cadeau de groene band kreeg”

Roden  Met een witte band nog witter dan wit verscheen de kleine Kim Polling als 8-jarig meisje voor het eerst op de tatami bij Chi-Do in Roden. En zie wat er van haar is geworden. Veertien jaar later is het verbeten en venijnige vechtersbaasje van toen een van de beste judoka’s ter wereld.
  Chi-Do, de judoclub die vandaag de kick-off van haar gouden jubileumjaar beleeft, is uiteraard apetrots op Kim. En andersom geldt hetzelfde, zegt de misschien wel toekomstig Olympisch kampioene. In Rio de Janeiro (2016) kan het zo maar gebeuren.
  Polling: “Ik koester nog altijd warme gevoelens bij Chi-Do. Wat ik mij herinner is dat het bij de club niet puur en alleen om de techniek draaide, dat werd je als het ware spelenderwijs bijgebracht. Dan deden we met twee teams ’koninkje’ en ’koninginnetje’ tegen elkaar. Dat was zó ontzettend leuk! En ik vond de uitstapjes met de club naar Oranjestad ook heerlijk. Dat voelde als een schoolreisje. Chi-Do was in mijn tijd meer dan alleen een judoclub. Misschien is dat nog altijd zo, dat weet ik niet exact. Helaas kom ik tegenwoordig te weinig in de buurt, omdat ik veel moet trainen en vaak op reis ben voor toernooien en trainingsstages. Het contact beperkt zich tot sms’jes en mailtjes. Maar in maart kom ik een jubileumclinic geven.”
  De voorzitter van Chi-Do, en dat is al 35(!) jaar Ton van Zeijst, nam Kim in haar jonge jaren regelmatig onder handen. “Kim trainde veruit het meest onder Herman de Jong en Wubbo Zuidland, maar ik stond af en toe ook op de mat. Ik weet nog wel dat Kim er een bloedhekel aan had wanneer zij in een duel werd geworpen. Maar goed, ze was zo talentvol dat het op den duur meestal andersom was.”
  Polling: “Op mijn veertiende waren er geen sparringpartners meer bij Chi-Do. Dat was op zich jammer, daardoor vertrok ik naar een judoschool in Groningen. Toen ik Noord-Nederlands kampioen onder 12 jaar werd was Chi-Do zo trots op mij, dat ik als cadeau de groene band kreeg. Dat is een leuke herinnering.”
  Vandaag de dag is Chi-Do nog even vitaal als altijd. De club telt vrij constant honderd leden en beschikt aan het Nijlandspark in Roden over een fraaie dojo.
  Van Zeijst: “Ooit, eind jaren zeventig, hadden we 250 leden, maar die tijd is voorbij. De jeugd van tegenwoordig kan uit veelmeer sporten kiezen dan destijds. Maar toch, voor persoonlijke vorming, weerbaarheid en discipline is judo een geweldige sport voor kinderen. Ze kunnen er enorm veel energie in kwijt.”
 
 
Elke maand extra jubileumactiviteit
 
Roden  Het is de bedoeling van Chi-Do om vanaf nu elke maand een extra (jubileum)activiteit te organiseren. Om te beginnen staat vandaag vanaf 09.30 uur het traditionele Nieuwjaarstoernooi in het teken van het 50-jarig bestaan. Op 1 maart komt Kim Polling, in april is er een spooktocht, in oktober volgt een receptie voor (oud-)leden en (oud-)trainers en in november staat het Ot en Sientoernooi op de kalender.
  Liefhebbers die zich willen aansluiten bij de cursus zelfverdediging voor dames kunnen de eerste 50 dagen van 2014 gratis meedoen.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *